NIEUWS.

Nieuws van Zandroos, oktober 2018.

Het is alweer bijna een jaar geleden dat op onze website het laatste nieuws is verschenen.
Dat betekent allerminst dat er niets gebeurd is. In tegendeel. We hebben een heel druk en intensief jaar achter de rug, een jaar waarin alle plannen concreet moesten worden. En in juni van dit jaar is eindelijk de eerste schop voor Zandroos in de grond gegaan. En dan te bedenken dat de eerste plannen al dateren van 10 jaar geleden, iets waar we in maart even bij hebben stilgestaan.

Ons appartementencomplex wordt gebouwd door Bouwbedrijf Buiteveld uit Oosterwolde, in samenwerking met Installatiebedrijf Bakker uit dezelfde plaats.
Zoals waarschijnlijk gebruikelijk bij dergelijke projecten, hebben wij ook de nodige hobbels moeten nemen. Hobbels op financieel, technisch en onderhandelingsgebied. Gelukkig is dat allemaal zo goed als rond. Alles verloopt tot nu toe volgens de planning en als dat zo blijft kan de oplevering in april/mei plaats vinden.

Zandroos wordt een energieneutraal complex en onze energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Voor onze vloerverwarming en warmwatervoorziening gaan we gebruik maken van lucht/water warmtepompen. Er komt geen gasaansluiting. Alles wordt gebouwd en geïsoleerd met duurzame, zo milieuvriendelijk mogelijke materialen en daar zijn we best trots op.

Op verzoek van de gemeente hebben we voor een ontwerp van de omgeving van ons gebouw Buro Clabbers ingeschakeld. Dat heeft geresulteerd in een heel mooi basisplan met als uitgangspunt een onderhoudsarme tuin met zoveel mogelijk bomen, struiken en planten die voedsel bieden aan mensen, vogels, insecten. Binnen dat plan is ruimte om zelf eenjarige groenten en kruiden te kweken, maar het idee van een buurtmoestuin hebben we ook nog steeds niet losgelaten.

De groep Zandrozers is aan kleine, maar steeds ingrijpende veranderingen onderhevig. Om verschillende persoonlijke redenen hebben een aantal Zandroosjes, zelfs van het eerste uur, moeten besluiten dat ze voorlopig niet bij Zandroos komen wonen. Dat is best verdrietig. Gelukkig kunnen we ook steeds nieuwe aanwas begroeten. We hoeven ons dus geen zorgen te maken dat de nu nog beschikbare huurappartementen van 70 m² niet op korte termijn bezet zullen worden.

Om een impressie te geven van waar we mee bezig zijn en wat er al is gerealiseerd voegen we een paar tekeningen en foto’s toe.

19 april De koopovereenkomst met de gemeente is een feit. Het bestuur van de Beheerstichting mag op locatie op de foto met de wethouder en met Harry Mars, onze bouwbegeleider.

 

 

Buiten alle activiteit rondom de bouw zijn we ook in de kringen bezig geweest met “wat moet er nog gebeuren voordat we er wonen. De Kring Ecologisch Leven verzamelt informatie over milieuvriendelijke vloerbedekking, De Kring Gemeenschapsvorming die zich heeft gebogen over een bewonersreglement en over aanpassingen in de lidmaatschapsprocedure. De Technische Kring moet nog aan de slag met onze zonnepanelen en de Buitenkring met het groene dak en de verdere uitwerking van het tuinplan. Ons “bouwteam” heeft geregeld overleg met de bouwers en er is al een feestcommissie begonnen met plannen voor een groots openingsfeest.